Wat is Propolis?

Propolis, soms bekend als kithars, kent een fascinerende combinatie van plantaardige en dierlijke componenten. Deze unieke samenstelling omvat een rijke blend van balsems, bijenwas, essentiële oliën en andere voedingsstoffen zoals vitamines A, B, C, en E en mineralen.

De Nuttige Werking van Propolis

Bomen produceren een harshoudende vloeistof voor wondgenezing, ontsmetting en bescherming. Bijen herkennen de waarde hiervan en transformeren het door eigen stoffen toe te voegen, wat resulteert in propolis. Dit bijenproduct beschermt hun kolonies tegen schimmels, ziekten en virussen. Voor mensen dient het als een natuurlijke remedie voor huidaandoeningen en versterkt het de algemene weerstand. Hoewel propolis geen geneesmiddel is, erkennen velen het als een waardevol hulpmiddel.

Productieproces

Op warme dagen verzamelen bijen grondstoffen, vooral tussen 10 en 16 uur. Deze harsen vinden ze op bomen zoals de berk en populier. Bijen verwerken deze harsen met hun enzymen en slaan ze op in hun korfjes. In de bijenkast verfijnen andere bijen het tot propolis, dat vervolgens wordt aangebracht waar nodig. Na verloop van tijd krijgt het een geelbruine tot roodbruine kleur, met een karakteristieke geur en sterke smaak.

De Rol voor Bijen en Mensen

Bijen gebruiken propolis als een bouwmateriaal en als beschermingslaag tegen bedreigingen. Mensen daarentegen hebben het door de eeuwen heen gewaardeerd. Van de Egyptenaren tot de Romeinen, velen gebruikten het voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. Moderne studies bevestigen sommige van deze voordelen, met name de antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen.

Gebruik

De voordelen zijn veelzijdig. Het ondersteunt wondgenezing, dient als hoestsiroopalternatief en kalmeert ontstekingen. Afhankelijk van de vorm kan propolis op diverse manieren worden toegepast. Raadpleeg altijd de verpakking voor dosering en gebruik.

Voorzorg bij Propolis

Sommige mensen kunnen allergisch reageren op propolis. Voer daarom altijd eerst een test uit voordat u het product regelmatig gaat gebruiken. En hoewel het vele voordelen biedt, is het essentieel om te weten dat het geen wondermiddel is. Gebruik het waar het effectief is en raadpleeg bij twijfel altijd uw arts.

Op zoek naar propolisproducten? Bezoek onze webshop.

Propolis Ultra powder
Propolia Ultra Capsules
Propolis moeder tinctuur
Propolia moedertinctuur