Opkomst van Aziatische Hoornaar in Nederland zorgt voor zorgen over risico’s en schade

De Aziatische Hoornaar, een insectensoort uit Aziƫ, komt steeds vaker voor in Nederland. Deze insecten kunnen problemen veroorzaken voor andere insecten en ook voor mensen.

Foto: Charles J. Sharp

De Aziatische Hoornaar jaagt op bijen en andere insecten, waardoor er minder van die beestjes overblijven. Dat is slecht voor de natuur. Hun angel kan ook gevaarlijk zijn voor mensen, vooral als je allergisch bent voor insectensteken. Ze kunnen ook schade aanrichten aan fruitbomen en bijenkorven.

Als je een nest van de Aziatische Hoornaar vindt, moet je dat melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit kan via de website waarneming.nl. Het is belangrijk om afstand te houden van de nesten en ze niet zelf te proberen te verwijderen.

De NVWA werkt samen met experts om de Aziatische Hoornaar te bestrijden en te voorkomen dat ze zich verder verspreiden. Het is belangrijk dat mensen weten wat ze moeten doen en snel melding maken, zodat de schade beperkt kan worden en de natuur beschermd blijft. Kijk voor meer informatie op de website van de NVWA.